FAI:n F3K-kisaluokka on kasvanut nopeasti yhdeksi suosituimmista radio-ohjattavien lennokkien lajeista maailmassa. Luokka on saavuttanut suosiota kätevän koon, kuljetusystävällisyyden ja kohtuullisen hinnan ansiosta. Säännöt määrittelevät lennokin tekniset ominaisuudet selkeästi: maksimikärkiväli 1 500 mm ja maksimipaino 600 g. Lennättämiseen tarvitaan vain lähetin ja lennokki ilman hinausvälineitä. F3K-luokka on hieman vähentänyt perinteisten luokkien suosiota ja kiinnostaa myös juniorilennättäjiä.

Luokan kilpailuhistoria alkoi 1970-luvun lopulla Yhdysvalloissa Dave Thornburgin kehittäessä heittoliidokkien kilpailuidean. Alkuvuosina radiotekniikan kömpelöys ja iso koko rajoittivat kehitystä, mutta 1990-luvulla komposiittimateriaalien yleistyminen mahdollisti kevyemmät ja lujemmat rakenteet. Itävaltalaiset toivat 2000-luvulla mullistavan heittotekniikan, DLG:n, joka paransi suorituskykyä merkittävästi.

Nykyään F3K-liidokit painavat vain 200–230 grammaa ja hyödyntävät edistyksellistä radiotekniikkaa täysimääräisesti. Maailmancup-kilpailut ovat suosittuja, ja tällä kaudella järjestetään 18 osakilpailua 17 eri maassa. Kilpailut koostuvat ennalta määrätyistä tehtävistä, joita lennetään ryhmissä. Kilpailijat käyttävät taktiikkaa ja voittajat saavat pisteitä suhteessa muiden suorituksiin. Vuonna 2017 Lappeenrannan World Cup -osakilpailu voitettiin Venäjän Maksin Silaevin toimesta, toiselle sijalle sijoittui Vallilan lennokkikerhon Janne Lauren ja kolmanneksi tuli Venäjän Nikita Yurtchenko.

lue lisää